24 januari 2022

Wat te doen bij verkeersongeluk?

2 min read

Iets waar je liever nooit mee te maken wilt krijgen is een verkeersongeluk. Het is iets dat erg uit de hand kan lopen en ook grote nadelige gevolgen kan hebben. Je wilt dat natuurlijk te allen tijde voorkomen en ook niet de aanstichter zijn van het ongeluk. Maar een ongeluk hoeft niet altijd door jouw eigen toedoen te komen, maar het kan ook de schuld zijn van andere verkeersdeelnemers. Toch zal dat de situatie er niet beter op maken, want te maken hebben met een ongeluk is altijd erg vervelend. Het is wel belangrijk dat je voor zo’n geval goed verzekerd bent en weet welke stappen je na het ongeluk dient te nemen. Gelukkig is men in Nederland over het algemeen goed verzekerd en zijn de zaken in ons land goed geregeld. Als je in Nederland de weg op wilt gaan, dan moet je in ieder geval over een basis verzekering beschikken. Maar je zal bij verkeersongelukken rekening moeten houden met meer verschillende dingen. Vooral wanneer er lichamelijk letsel is ontstaan vanwege een ongeluk. Ik zal hieronder uitleggen welke soorten schade het meest voorkomen bij verkeersongelukken en wat je zoal kunt doen bij opgelopen schade.

Niet alleen blikschade

Bij een ongeluk is er bijna altijd wel sprake van materiële schade en van blikschade. Vooral wanneer er een auto ongeluk heeft plaatsgevonden, dan zijn er wel deuken terug te vinden en is er sprake van blikschade. Er is niet altijd sprake van immateriële schade, maar dat komt jammer genoeg ook vaak voor. Vooral bij harde botsingen of botsingen waarbij er veel voertuigen zijn betrokken, komt daar ook letselschade bij kijken. Bij een kettingbotsing is er veel blikschade, maar daar is ook vaak veel aangebrachte letselschade. De vorm en de gradatie van het letsel is per ongeluk verschillend. Een vorm van letsel dat vaak voorkomt bij auto ongelukken is een whiplash. Dat is een pijnlijke blessure waarbij men een verrekking heeft in hun rug of in hun nek. Na het oplopen van zo’n blessure zal je een bezoek moeten brengen aan de huisarts, waarna je waarschijnlijk wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Wat je daarna nog kunt doen

Nadat je door iemand anders toedoen schade hebt opgelopen, dan kun je de kosten van de opgelopen schade verhalen op de tegenpartij. Daarbij heb ik het niet alleen over de blikschade, maar ook over de letselschade. Het is verstandig om in dat geval je even te laten informeren door iemand met verstand van letselschade zaken. Op die manier ben je goed voorbereid voor een eventueel juridisch proces.