24 januari 2022

Led lampen op zonne-energie: een slimme keus

2 min read

Terwijl vroeger de tuin een plek was waar je een stukje natuur in kon wandelen. Je had er wat planten en een mooi uitzicht. Inmiddels is de tuin een soort verlengde van het wonen geworden. Je kunt er een loungehoek neerzetten, eten klaarmaken en in de avond heerlijk genieten van een verlicht terras en uren gezelligheid. Normale verlichting is echter een grote energieverbruiker. Om je tuin duurzaam te verlichten is het slim om lampen op zonne-energie te gebruiken.

Solar tuinverlichting

Solar verlichting werkt zoals de naam al aangeeft op zonne-energie. Naast het voordeel dat er geen bedrading meer nodig is voor de lampen zoals je anders zou hebben gehad, is zonne-energie een zeer duurzame vorm van verlichten. De zonnepanelen op het armatuur zetten zonlicht om in elektrische energie. Die energie zal dan weer opgeslagen worden in een accu. Hierdoor kan de lamp na het opladen meerdere uren branden. Een nadeel van zonne-energie lampen is dat ze afhankelijk zijn van het aantal zonne-uren. Een lamp die voortdurend in de schaduw staat zal dan ook geen licht kunnen produceren.

Let op de lichtsterkte

Bij tuinverlichting met led lampen is het van belang om te letten op de lichtsterkte. Lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lumen. Hoe meer Lumen hoe sterker licht de lamp kan geven. Je hebt echter minder sterk licht nodig wanneer het buiten donker is. Een lamp waarvan je normaal dus zou denken dat het een lage lichtsterkte heeft, komt buiten volledig tot zijn recht.

Het is daarbij afhankelijk van de plaats en functie van de tuinverlichting. Wanneer je een oprit wilt verlichten zal je meer Lumen nodig hebben, dan bij het sfeervol verlichten van een tuinpad. Het aantal lumen dat vaak gebruikt word in de tuin varieert tussen de 500 en 1000 lumen, afhankelijk van het gebruik voor sfeervol of functioneel licht.

Let op de IP-waarde bij buitenverlichting

Wanneer je tuinverlichting neemt is het goed om te letten op de IP-waarde. Dit geeft namelijk aan in hoeverre verlichting bestand is tegen vuil en vocht. Afhankelijk van de plaats waar je de tuinverlichting gebruikt zou je een hogere IP-waarde moeten nemen. Vanaf IP-waarde 44 is geschikt om buiten te verlichten. Het is echter ideaal om een IP-waarde van 65 te gebruiken. Wanneer het dan veel regent, dan zijn je lampen nog steeds voldoende beschermt.

Solar tuinverlichting bestel je gemakkelijk online. Bes led led lampen kopen voor in te tuin is een voordelige optie. Je ziet gemakkelijk welke lampen je nodig hebt en hebt kwaliteit voor een leuke prijs.