Geen categorie

Hierop moet je letten bij het kopen van een helm

Er zijn allerlei verschillende redenen om in bepaalde gevallen een helm te dragen. Eén van de belangrijksten daarvan is wanneer je op een gemotoriseerd voertuig rijdt. Meestal is dat een scooter of een motor, maar daar zijn tegenwoordig ook weer allerlei varianten op uiteraard. Hieronder lees je waar je in zo’n geval op moet letten!

Het materiaal

Een goedkope helm kopen kan je duur komen te staan. Wanneer je namelijk een goedkopere helm koopt is er een kans dat het materiaal je niet goed beschermt wanneer je onverhoopt valt, onderuit gaat of een aanrijding hebt. Geschikte materialen zijn polycarbonaat, glasvezel en carbon, waarbij die laatste twee vaak een stuk duurzamer zijn dan de helmen van polycarbonaat.

De houdbaarheid

Een helm gaat natuurlijk niet over de datum zoals dat met een pak melk of een bak druiven gaat. Toch hebben ook helmen een bepaalde houdbaarheid. Dit betekent dat je een helm niet een leven lang kunt gebruiken. Wanneer de helm valt of ergens tegenaan stoot verliest deze namelijk een stukje van zijn dempingskracht. Ook door de trillingen tijdens het rijden en gebruik in het algemeen gaat de veiligheid van de helm langzaam achteruit. Vervang daarom minstens iedere drie jaar je helm!

Het model

Er zijn verschillende modellen helmen beschikbaar. Sommigen bieden meer veiligheid dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de integraalhelm, die over het algemeen wordt beschouwd als de meest veilige keuze. Daarnaast zijn er ook jet helmen en systeemhelmen bijvoorbeeld. Je zult zelf moeten kiezen welke helm je het mooiste vindt en of je deze veilig genoeg acht.

De juiste keuze maken

Ben je op zoek naar een helm, dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Laat je goed informeren en kies iets waar je blij van wordt, dan komt het ongetwijfeld helemaal goed!